25 Nisan 2014 Cuma

Selimiye cami nedir?

Selimiye cami nedir?

Selimiye cami; Türkiye Cumhuriyeti sınırları içeresinde Edirne ilin'de bulunana Mimar Sinan tarafıdan yapılmış Osmanlı mimarisi taşıyan cami'nin adıdır.
Mimar Sinan'ın ustalık eserim diye adlandırdığı eserlerde birisidir.  Unesco Dünya Miras Listesindede bulunan Selimiye camisi 2011 yılında tescil edilmiştir.
Selimiye camisinin hak sahibi Sultan Selim Vakfıdır.

Selimiye camisi kim tarafında yaptırılmıştır?

Selimiye camisi Osmanlı padişahı II. Selim tarafından yaptırılmıştır.

Selimiye camisinin yapım ve açılış tarihleri

Caminin kapısındaki kitabeye göre yapımına 1568 (Hicri:976) yılında başlanmıştır. Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmışsa da ancak II. Selim'in ölümünün ardından 14 Mart 1575'te ibadete açılmıştır.

Selimiye camisinin en büyük özelliği nedir?

Selimiye camisinin en büyük özelliği Edirne'nin her tarafından görülmesidir.

Selimiye camisinin özellikleri

1. Osmanlı mimarisini taşır.
2. Mimar Sinan'ın ustalık dönemi eseridir.
3. Unesco Dünya Miras Listesinde bulunur.
4. Dünya üzerinde 41°40'41¨K ve 26°33'34¨D koordinatlarında bulunur.
5. 4 minaresi bulunmaktadır.
6. 43,25 metre yüksekliğindedir.
7. 31,25 metre çapında  tek bir lebi ile örtülmüştür.
8. Cami kesme taştan yapılmıştır.
9.Caminin  İç bölümü 1.620 m2'dir.
10. Caminin tümüyle kapladığı alan 2.475 m2'dir.

Selimiye camisi neden edirne'de inşaa edilmiştir?

II. Selim’in caminin yapılacağı şehir olarak neden Edirne'yi seçtiği kesin olarak bilinmemektedir.

Selimeye camisinin kubbesi

Bir tepe üzerinde bulunan Selimiye'de daha önceki hiçbir camide ya da antik çağ mabedinde görülmemiş bir teknik kullanılmıştır. Daha önceki kubbeli yapılarda, asıl kubbe kademeli yarım kubbelerin üzerinde yükselmesine rağmen, Selimiye Camii 43,25 metre  yüksekliğinde, 31,25 metre çapında, tek bir lebi ile örtülmüştür. Kubbe 8 sütuna dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuştur. Kasnak, filayaklarına 6 metre genişliğinde kemerlerle bağlıdır. Sinan, bu şekilde örttüğü iç mekana verdiği genişlik ve ferahlıkla birlikte mekanın bir kerede kolayca anlaşılmasını sağlar. Kubbe aynı zamanda camiinin dış görünüşünün ana hatlarını da belirler.

Selimeye camisinin minareleri

Caminin dört köşesinde bulunan her biri üç şerefeli 380 santimetre çapındaki minareler 70,89 metre yüksekliğindedir. Minarelerin alem dahil yükseklikleri bazı kaynaklara göre 84, bazılarına göreyse 85 metredir. Cümle kapısının iki yakınındaki minarelerin şerefelerine üç ayrı yoldan çıkılır. Diğer iki minare tek merdivenlidir. Öndeki iki minarenin taş oymaları çukur, ortadaki minarelerin oymaları ise kabarıktır. Minarelerin kubbeye yakın olması, camiyi göğe doğru uzanıyormuş gibi gösterir.

Selimiye camisinin iç süslemeleri

Caminin mermer, çini ve hat işçilikleri de önemlidir. Yapının içi İznik çinileriyle süslüdür. Büyük kubbenin tam altındaki hünkar mahfili, 12 mermer sütunludur ve 2 metre yüksekliktedir. Çinilerin bir kısmı 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında, Rus generali Mihail Skobelev tarafından sökülerek Moskova'ya götürülmüştür.

Selimiye camisinin avlusu

Yapının, kuzeye, güneye ve avluya açılan 3 kapısı vardır. İç avlu, revaklar ve kubbelerle süslüdür. Avlunun ortasında mermerden özenle işlenmiş bir şadırvanvardır. Dış avluda ise sıbyan mektebi, darül kurra, darül hadis, medrese ve imaret bulunmaktadır. Sıbyan mektebi günümüzde çocuk kütüphanesi, medrese ise müze olarak kullanılmaktadır. Geçmişte cami meşalelerle aydınlatılmakta idi. Meşalelerden çıkan is, hava akımı oluşturmak üzere özel olarak yapılan bir delikten dışarı çıkmaktaydı.

Ters Lale motifinin anlamı nedir?

Ters Lale motifi caminin müezzin mahfilinin mermer ayaklarından birinin altında bulunur. Rivayete göre Ters Lale motifi'nin yapılmasını amacı şudur: Caminin yapılacağı arsa üzerinde bir lale bahçesi bulunmaktaydı. Bu arsanın sahibi, başlarda arsasının satılmasını istememiştir. En sonunda, Mimar Sinan'dan camide bir lale motifi olmasını isteyerek arsasını satmıştır. Mimar Sinan da lale motifini ters olarak yapmıştır. Lale motifi bu arsada bir lale bahçesi olduğunu, ters olması ise sahibinin tersliğini temsil etmektedir.

Müezzin mahfeli nedir?

Müezzin Mahfeli, müezzinlerin namaz kılınırken imamın tekbirlerini arka saflara duyurmak için tekrarladıkları yerdir. Bu mahfellerin bazıları zeminden sadece bir kaç karış kadar yükseklikte bir sofa iken bazıları da 2-3 metre kadar yüksekçe olup ahşap olanları direkler üzerine, kagir olanları ise mermer ayaklar üzerine oturtulmuştur.
Selimiye'nin müezzin mahfeli kubbenin tam altında bulunmaktadır ve bu konumu nedeniyle bazı yorumcular tarafından Mimar Sinan'ın tarzı olarak kabul edilmemektedir. Zira mahfel bu haliyle namaz kılanlarla mihrab arasında engel oluşturmaktadır.
Müezzin mahfelinin dört tarafına çevrilen ceviz korkuluklar orjinaldir. 1950 yılındaki restorasyon esnasında iskele çökmüş ve korkuluklarda büyük hasar meydana gelmiştir. Hasar gören parçalar daha sonra yenilenmiştir. Ceviz parmaklıklardaki elma ağacından kakma motifler ve kırmızı yeşil boyalar 1984 yılında yapılan son restorasyonda ortaya çıkmıştır.
Ahşap üstü kalem işleri Osmanlılarda çok uygulanan bir tekniktir ve çok dayanıklıdır. 500 yıl hiç restore edilmeden günümüze ulaşan nakış örnekleri vardır. Yapıldıktan sonra bozulmaması için nakışlar üztüne bir sır tabakası çekilir. Lake adı verilen bu sır tabakası vernik veya inceltilmiş beziryağı kullanılarak yapılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder