KAMERA SİMÜLATÖRÜ VE POZLAMA AÇIKLAMALARI
Aydınlatma (Lighting)
Işık poz ayarlarınızı yaparken tek başına en önemli etkendir.Özel durumlar haricinde hiç bir zaman “ışık çok fazla” diyeceğiniz bir durumla karşılaşmazsınız.Kontrollerle oynayarak farklı iç ve dış mekan ışık koşullarını test edebilirsiniz.
Dim Indoor : Karanlık İç Mekan
Brigth Indoor : Aydınlık İç Mekan
Overcast : Bulutlu
Partly Cloudy : Parçalı Bulutlu
Mostly Sunny : Az Bulutlu / Büyük Oranda Açık
Sunny : Açık/Aydınlık
Brigth Indoor : Aydınlık İç Mekan
Overcast : Bulutlu
Partly Cloudy : Parçalı Bulutlu
Mostly Sunny : Az Bulutlu / Büyük Oranda Açık
Sunny : Açık/Aydınlık
Mesafe (Distance)
Kontrolleri kullanarak konunuza olan mesafeyi ayarlayabilirsiniz.
Odak Çapı (Focal length)
Kontrolü ileri geri kaydırmanız objektifinizle zoom yapmanızla aynı mantıkta sonuç verir. Geniş açı daha fazla alan derinliği elde etmenizi sağlar (kadrajınızda daha geniş bir alanı alırsınız.). Zoom yaparak yakınlaştırdığınızda ise daha dar bir alan derinliği elde edersiniz (genellikle sadece konunuza odaklanmış olursunuz.)
Mod Ayarları (Mode)
Kontroller fotoğraf makineniz üzerindeki tanımlı poz ayarları ile aynı mantıkta çalışır.Enstantane öncelikli (Shutter Priority) modda, enstantane hızını siz belirlerken , fotoğraf makineniz diyafram (aperture/f-stop) ayarını kendisi yapar. Diyafram öncelikli (aperture priority) modda ise tam tersi durum söz konusudur, siz diyafram ayarını belirlersiniz ve enstantane ayarı otomatik olarak yapılır.Manual modda ise hem enstantane hem de diyafram ayarını kendiniz yapabilirsiniz. Fotoğraf makinenizin ya da simülatörün pozometresine bakarak doğru poz değerini bulmaya çalışmalısınız.Elbette simülatör mantığına ters olacağı için tüm fotoğraf makinelerinde bulunan tam otomatik mod, fotoğraf makinesi simülatörümüzde yoktur.
ISO
ISO fotoğraf makinemizde yüklü filmin ya da sensörün gelen ışığa karşı ne kadar duyarlı olduğunu tanımlar. Yüksek ISO ayarları, düşük ışık koşullarında daha yüksek enstantane hızlarında çalışmanıza imkan verir ancak artan ISO oranı ile fotoğraflarınızda kumlanma artar. Düşük ISO ayarları en temiz ve net fotoğrafları verir ancak daha fazla ışık gereksinimi duyar.Genellikle, ışığın el verdiği en düşük ISO ayarını kullanmaya özen göstermelisiniz.
Diyafram (Aperture/F-Stop)
Diyafram ya da F Değeri,kabaca,fotoğraf çekerken deklanşöre bastığınız anda açılan enstantane bıçaklarından geçecek olan ışığın miktarını ayarlayan deliğin büyüklüğüdür.Düşük F numaraları bu deliğin daha büyük olması demektir.Burada dikkat edilmesi gereken konu F numaraları ne kadar büyürse,konunuzun önünde ve arkasında kalan öğeler de kadrajınızda odak içinde kalır ancak bunun için daha çok ışığa ihtiyacınız olur. F numaraları küçüldükçe, tam tersi durum söz konusudur ve konunuzun önünde ve arkasındaki öğeler kadrajınızda odak dışı kalmaya başlar (bulanıklaşır).
Enstantane Hızı (Shutter speed)
Enstantane hızı kısaca ışığın geçeceği enstantane bıçaklarının ne kadar süre açık kalacağını belirler.Yüksek hızlı enstantaneler anı dondurmanızı sağlarken daha çok ışığa gereksinim duyar.Düşük hızlı enstantane hızları ise daha az ışıkla çalışma imkanı verirken fotoğrafınızdaki hareketli öğelerde bulanıklığa neden olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder