10 Haziran 2014 Salı

3D TV'ler Nasıl Çalışır?

3D TV'ler Nasıl Çalışır?
Tüm 3D görüntü sistemleri her bir göze ayrı görüntüler gönderme prensibiyle çalışır. Böylece bir cismi birden fazla açıdan görüyormuş izlenimine kapılırız. Temelde 3D görüntüler beynimizin bize oynadığı bir oyundan ibarettir.
3D görüntülerde kullanılan birden fazla yöntem ve buna bağlı olarak gözlük tipi var. Bunların en basiti bir tarafı mavi, diğer tarafı ise kırmızı olan gözlükler. Bunlar iki göze farklı renk filtresi getirerek derinlik hissi oluşturur fakat bunlar ile ekrandaki görüntülerin rengi tam olarak yansıtılamaz.
Active Shutter
3D TV'lerde kullanılan gözlüklere ise "active shutter" deniliyor. Televizyonda bulunan bir kızılötesi verici gözlüğün iki tarafındaki filtreleri belli aralıklarla açıp kapatır. Bu efekt de ekrandaki görüntünün üç boyutlu olarak gözükmesini sağlıyor.
Sinemalarda kullanılan teknoloji ise 3D TV'lerden farklı. Film projektöründe bulunan bir filtre sayesinde görüntülerin göze farklı anlarda gelmesi sağlanıyor. 3D TV'lerde kullanılan teknoloji farklı olduğu için, sinemalardaki gözlükleri bu cihazlarla kullanmak mümkün değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder